torstai 25. kesäkuuta 2009

Batman - paluu (1992)

Aina sanotaan, että jatko-osat ovat kaikista huonoimpia. Nyt ei todellakaan sanota.

Hehkutin varmaan liikaa Batmania etenkin ulkoisten seikkojen kannalta, koska nyt en voi tehdä samaa uudestaan - ja tämähän oli vielä paljon upeampi. Joten, kun ottaa kaiken sanomani edellisen Batmanin tunnelmasta, sen voi korottaa potenssiin kymmenen ja saada jonkinlaisen kuvan tästä elokuvasta. Batman - paluu varmisti sitten sen, että Tim Burtonin Batmanit nousivat listalleni lempielokuvistani ja saivat paikkansa Parhaat Elokuvat Ikinä -listallani.

Batman - paluun perusjuoni on yksinkertainen: Batman saa uusia vihollisia, Pingviinin ja Kissanaisen ja Gotham City täytyy pelastaa. Pingviini (Danny DeVito) pyrkii pormestariksi kieron miljonäärin (Christopher Walken) avulla. Kissanaisen (Michelle Pfeiffer) aikeet ovat epäselviä kaikille, jopa hänelle itselleen.

Henkilöhahmot ovat uskomattomia. En ole nähnyt montaakaan elokuvaa, joissa sellaisia turhia tai väkisin lisättyjä henkilöhahmoja ei juurikaan esiintyisi, mutta tässä toimii kaikki. Päähenkilöt ovat nerokkaita, mielenkiintoisia persoonia, ja sivuhenkilöt pysyvätkin sivussa pääjuonista.

Pidän erityisesti siitä, miten pahiksien taustat tulevat esille sekä Batmanissä että tässä elokuvassa. Katsojan kannalta on mielenkiintoista tietää, miksi pahiksista ylipäätään tuli pahiksia ja miten se heijastuu heidän toimintatapoihinsa. Jos nämä kohdat jätettäisiin pois, voisi Pingviini olla hahmona todella irrallinen ja Kissanainen vailla motiiveja. Se tekisi elokuvasta huomattavasti tylsemmän.

Kaikista hahmoista lempparini on Kissanainen, joka kaikessa vaarallisessa viettelevyydessään on hyvin kiehtova. Sitä paitsi Selina Kylen ja Bruce Waynen romanssi on aivan ihana - kumpikaan ei tiedä mitään toisen toisesta elämästä, jossa he ovatkin vihollisia. Ja hetki, jolloin se paljastuu, on yksi elokuvan huippukohdista. Olen sitä mieltä, että oli hyvin viisasta vaihtaa ruikuttava Vicki Vale vahvaan Selina Kyleen. Kerrankin nainen, jota ei tarvitse pelastaa.

Näyttelijävalinnatkin ovat osuneet nappiin. Danny DeVito on ällöttävä vallanhaluisena Pingviininä ja Michelle Pfeiffer onnistuu täydellisesti Kissanaisena. Michael Keaton on edelleen upea, jopa parempi kuin edellisessä elokuvassa, nyt kun Batmankin saa olla itsenäisempi hahmo ilman hihassaroikkuja-Vickiä.

Mestariteos, ei voi muuta sanoa. Jos antaisin tähtiä, tämä olisi täydet viisi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti