maanantai 6. heinäkuuta 2009

Sydänmailla (1997)

Välillä on näköjään pakko katsoa kunnon draamaa - yritin nimittäin tämän sijasta katsoa yhtä meriseikkailuleffaa, mutta en jaksanutkaan.

Sydänmailla (A Thousand Acres) kertoo tuhannen eekkerin maatilan omistavasta perheestä, johon kuuluu pimeä isäukko (Jason Robards) ja kolme tytärtä: kiltti Ginny (Jessica Lange), kapinoiva Rose (Michelle Pfeiffer) ja etäisempi lakimies Caroline (Jennifer Jason Leigh). Päällepäin kaikki näyttää hyvältä, tytöt ovat naimisissa ja hedelmällinen tila tuottaa hyvin. Sitten isä päättää yhtäkkiä jakaa tilan tyttäriensä ja näiden miesten omistukseen - ja yhtäkkiä ollaankin keskellä perheriitoja, katkeruutta ja kieroilua. Pala palalta perheen menneisyyden kauheat tapahtumat nousevat esille, ja pian kyse ei enää olekaan pelkästä maatilasta.

Juonenkäänteiden ja paljastusten loputtomassa vyöryssä melkein jo ajattelin, että "ei tämä tästä enää pahemmaksi voi mennä...", mutta totta kai se meni. Koko alkuasetelma romutetaan perusteellisesti - jos vertaa alku- ja lopputilanteita, ei uskoisi niiden olevan samasta elokuvasta.

Juoni siis etenee huimaa tahtia, mutta vaikka paljon tapahtuukin, ei elokuvasta jää hätäinen fiilis, vaan tuntuu, että ohjaajalla oli kuitenkin kaikki hallussaan (valitettavan usein näin ei näytä olevan). Siitä todellakin plussaa. Vääränlaisella tyylillä tämänkin elokuvan olisi voinut romuttaa helposti, sillä on aika haastavaa saada näin monta vakavaa teemaa sopimaan samaan elokuvaan. Sydänmailla on kuitenkin yhtenäinen kokonaisuus, joskin aika masentava ja raskas tunnelmaltaan. Loppukaan ei ole mikään "kaikki korjaantuu, happily ever after", ja siitäkin isot kiitokset! Niitä saa katsella aivan liikaa.

2 kommenttia:

  1. Tunnut kattovan ihan sikana leffoja :D Mä muuten lainasin tänään sen Vampyyri Lestat kirjan <3
    Ja mietein pitäskö munki alkaa kirjottaan tänne bloggeriin... XD

    VastaaPoista
  2. Joo, oon ihan koukussa! Ja onneks aloit nyt pitää kanssa blogia täällä, niin voidaan stalkata toisiamme kunnolla :P

    VastaaPoista