sunnuntai 20. syyskuuta 2009

Rakkautta&Anarkiaa: The Mermaid

The Mermaid osoittautui täydelliseksi lauantain elokuvavalinnaksi. En ole elämässäni nähnyt yhtään venäläistä elokuvaa (!), mutta tämä oli loistava aloitus siltä saralta. Toisin kuin The Dust of Time, The Mermaid oli ilahduttavan selkeä - ymmärsin täysin sekä juonen, että englanninkieliset tekstitykset.

The Mermaid kertoo ballerinaksi haluavan Alisan tarinan. Hän asuu pienessä merenrantakaupungissa äitinsä ja isoäitinsä kanssa, mutta haluaa pois - ja kun tarpeeksi paljon haluaa, kaikki onnistuu, ainakin Alisan yliluonnollisten kykyjen avulla. Perhe muuttaa Moskovaan, jonne sopeutuminen on kuitenkin yllättävän vaikeaa. Yhteensattumien Alisa törmää itsetuhoiseen Sashaan ja rakastuu.

Ihastuin tyyliin, jolla The Mermaid on kerrottu - pieniä yksityiskohtia, unia merenrannasta, hauskoja dialogeja. Jos tarinasta riisuisi kaikki nämä elementit ja huumorin, se saattaisi olla synkkä ja ehkä ahdistavakin, mutta näin toteutettuna se on kerrassaan hurmaava ja hyväntuulinen.

Tekisi kauheasti mieli spoilata varsinkin loppua... no, sanotaan nyt vaikka, että se oli minun mielestäni täydellinen. Millään muulla tavalla elokuva ei oikeastaan olisi voinutkaan loppua. Mutta ehdottomasti vaatii taitoa lopettaa elokuva siten, ja saada ihmiset poistumaan salista hymy huulillaan.

Kannattaa ehdottomasti katsoa, mikäli sellainen mahdollisuus joskus tulee (en tiedä, onko The Mermaid tulossa koskaan Suomeen muuhun levitykseen? Ei varmaan...). Amélieen aikanani petyin, mutta The Mermaid hieman samanhenkisenä elokuvana osui ja upposi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti